Boekje.Nieuws.Tips.Probleem.Bestellen.Contact.

© 2011 Kinderslaap.nl

Bij kinderen kunnen de hiernaast beschreven slaapproblemen ook voorkomen. De kenmerken van de slaapstoornissen zijn dan soms iets anders. Wat bij kinderen natuurlijk ook nog voorkomt, zijn de pedagogische slaapproblemen. Hierbij moet je denken aan de normale gedragingen van kinderen en de normale interactie tussen kinderen en hun ouders. Een kind dat niet naar bed wil, gaat proberen de bedtijd uit te stellen door allerlei smoesjes en zo zijn er nog vele voorbeelden denkbaar. Vooral over pedagogische of gedragsmatige slaap-problemen bij hele jonge kinderen en babies, kun je meer lezen in mijn boekje: Slapen is Jong-leren!

Internationale richtlijnen

Onder alle slaapdeskundigen ter wereld is een richtlijn gemaakt, waarin alle bekende slaapproblemen en slaapstoornissen worden genoemd en gecategoriseerd.

 

Hieronder vind je een greep uit de lijst met de grootste categorieën zoals deze momenteel gebruikt wordt:

 

Slapeloosheid (Insomnie): problemen met inslapen, doorslapen en te vroeg wakker worden in de ochtend

 

Hypersomnie: een overmaat aan slaap vergeleken met leeftijdgenoten

 

Ademhalingsproblemen tijdens de slaap: snurken en te lange adempauzes tijdens de slaap

 

Bewegingsstoornissen tijdens de slaap: ritmische bewegingen die de slaap al of niet verstoren

 

Vreemd gedrag tijdens de slaap (Parasomnie): slaapwandelen, praten in de slaap en tandenknarsen zijn veruit de bekendste problemen

 

Problemen met het slaap-/waakritme (Circadiane ritmestoornissen): extremere avond- en ochtendtypes vallen hier onder andere onder.